gode vaner

Er stille lig med ineffektiv?

Introverte er hverken dumme, dovne eller ineffektive, når de trækker sig tilbage for at arbejde fordybet eller foretrækker at være med på en lytter. De arbejder bare bedst alene og kan lide at observere og overveje, før de byder ind – i modstrid med samfundets forventning om udadvendte netværkere med mange bolde i luften. Her kommer guiden til, hvordan du får det bedste ud af din introverte studiemakker eller kollega.

Friends studying outdoor

Få den introverte på banen

Kender du typen, der sidder med alle svarene på hånden og hånden på låret? Og undrer du dig over, om de virkelig aldrig har noget at sige? Mange introverte åbner først munden, når de føler, de har noget at byde ind med. Noget de andre ikke allerede har budt ind med. Samtidig forsøger mange introverte at gennemtænke det, de vil sige, før de siger det. Med det resultat, at emnet ofte er skiftet, før de får tungen på gled.

Sæt tempoet ned. Spørg ind til dem, der ikke får sagt så meget. De har med garanti gjort sig en masse tanker, mens resten af gruppen har snakket. Inviter dem til at dele det og vær tålmodig og vedholden.

Del gruppearbejdet op

Introverte samler energi og får nye ideer, når de er alene. Ekstroverte arbejder bedst i kollaborativt samarbejde og får nye idéer fra verden omkring dem. Er studie- eller arbejdsgruppen en blandet flok, kan det være en fordel at skifte mellem de to arbejdsformer eller lade den introverte gå og arbejde for sig selv for en stund.

Benyt jer af både selvstændigt arbejde og forberedelse forud for møderne og af samarbejde og diskussioner i gruppen. På den måde udnyttes både introverte og ekstroverte styrker på bedste vis.

Introverte kan ikke multitaske – men det kan ekstroverte heller ikke

Mange introverte foretrækker at arbejde med én opgave ad gangen uden afbrydelser. Men selvom jobannoncer og åbne kontorlandskaber lægger op til multitaskende teamplayere, så viser stadig flere undersøgelser, at multitasking hæmmer vores effektivitet.

Fordybelse og langsommelighed er ikke de hotteste buzz-ord inden for vores arbejdskultur, men med et stigende antal stressrelaterende sygemeldinger og et voksende behov for at inkorporere mindfulness i hverdagen, er der måske noget at lære af de introvertes arbejdsmetoder.

Test dig selv: Kan du multitaske?

  1. Find et stopur frem.
  2. Tæl fra 1 til 10, så hurtigt du kan. Hvor lang tid tog det? Et par sekunder?
  3. Sig så alfabetet fra A-J. Hvor lang tid tog det? Det samme?
  4. Prøv nu at gøre de to ting samtidig ved at gennemgå talrækken fra 1-10 og alfabetet fra A-J på samme tid, ved at tælle ”A1, B2, C3…” osv. Hvor lang tid tager det?

Du vil opdage, at med den ekstra tid det tager for hjernen at omstille fra tal til bogstaver, vil den sidste opgave tage væsentligt længere tid for sig en de to første tilsammen.


Warning: Illegal string offset 'echo' in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-content/plugins/download-attachments/includes/shortcodes.php on line 66

Warning: Illegal string offset 'title' in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-content/plugins/download-attachments/includes/shortcodes.php on line 69

Warning: Cannot assign an empty string to a string offset in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-content/plugins/download-attachments/includes/shortcodes.php on line 69

Warning: Illegal string offset 'title' in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-content/plugins/download-attachments/includes/shortcodes.php on line 72

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /var/www/vhosts/mindstudy.dk/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 860